עורך דין זכויות יוצרים | טיפול בהפרת זכויות יוצרים
רובנו מתנהלים בעולם הדיגיטלי בחופשיות רבה, בלי לחשוב על כל הנושא של הפרת זכויות יוצרים. אך בשל הנגישות הגבוהה, הפרת זכויות יוצרים הפכה לסוגיה מורכבת ונפוצה. מצד אחד נרצה להשתמש במידע הניצב לפנינו, מצד שני לא נרצה להסתבך עם החוק. חשוב להבין מהי הפרת זכויות יוצרים, כיצד להימנע ממנה, ומדוע חיוני לקבל ייעוץ משפטי מקצועי בנושא. הפרת זכויות יוצרים עלולה להוביל לתביעות משפטיות, קנסות כבדים, ופגיעה במוניטין. לכן, הבנת החוק והיכולת להתמודד עם סוגיות זכויות יוצרים הן קריטיות לכל אדם או עסק העוסק ביצירה, שיתוף או שימוש בתכנים.
מהו חוק זכויות יוצרים?
לפני שחושבים לפנות לעו"ד זכויות יוצרים ישנה חשיבות להבין מהו החוק ובאילו מקרים הוא מופעל. חוק זכויות יוצרים בישראל, שנחקק בשנת 2007 והחליף את פקודת זכות יוצרים המנדטורית, נועד להגן על יצירות מקוריות בתחומי הספרות, האמנות, המוזיקה, הצילום, התוכנה ועוד. החוק מעניק ליוצרים את הזכות להציג ולמכור את יצירותיהם, מבלי שאחרים יוכלו להעתיק מהם. החוק קובע כי זכות על יצירה מסוימת בתוקף למשך כל חייו של היוצר וכ-70 שנה לאחר מותו. עם זאת, חשוב לזכור כי גם כאשר יצירה נמצאת בנחלת הכלל, יש לכבד את הזכות המוסרית של היוצר ולייחס לו את היצירה.
איך להימנע מהפרת זכויות יוצרים?
אינכם צריכים להיות מומחים בתחום זכויות היוצרים כדי להבין מתי מתרחשת הפרת זכויות יוצרים. לרוב ההפרה קורת כאשר אדם משתמש ביצירה מסוימת ללא רשות מהיוצר שלה. הפרות נפוצות כוללות העתקה או שכפול לא מורשה של יצירה, הפצת עותקים לא חוקיים, ביצוע פומבי של יצירה ללא אישור, ויצירת עבודות נגזרות ללא הסכמת היוצר המקורי. בהזדמנות זו צריך להגיד כי בחלק מהמקרים הפרת זכויות יוצרים מתרחשת ללא כוונת תחילה. אך האחריות לבחון את העניין הזה מופקדת בידיכם, והיוצר מבחינתו מוגן על פי החוק. במקרה של ספק מוטב להתייעץ עם עורכי דין זכויות יוצרים על מנת למנוע לעצמכם עוגמת נפש.
זכויות יוצרים באינטרנט – מדוע זה עניין בעייתי?
עד לפני כניסתו של האינטרנט לחיינו, היה מאוד פשוט לדעת לאילו יצירות קיימות זכויות יוצרים. התוכן הדיגיטלי מופץ בצורה רחבה, ולא באמת ניתן לדעת דבר על זכויות היוצרים בגינו. העובדה שקיימים המון תמונות וסרטונים רק מביאה איתה את התחושה כי העניין פרוץ לחלוטין. אך גם באינטרנט קיימות זכויות יוצרים, ואסור להשתמש בכל תוכן שעולה בידיכם. ישנה חשיבה מחודשת בעניין הזה, תוך רצון אמיתי להגן על זכויות היוצרים השונות. הדוגמאות הכי נפוצות הן שיתוף של סרטונים ברשת, בלי לקבל אישור על כך מהיוצר עצמו.
סוגי הפרות זכויות יוצרים נפוצות
הפרה ישירה
הפרה ישירה הינה סיטואציה בה אדם מסוים משתמש ביצירה מבלי לקבל את הרשות מבעל הזכויות. דוגמאות להפרה ישירה כוללות העתקה של ספר ומכירתו ללא רשות, שימוש בתמונה מוגנת באתר אינטרנט ללא אישור, או ביצוע פומבי של שיר ללא תשלום תמלוגים.
הפרה עקיפה
הפרה עקיפה מתרחשת כאשר אדם או גוף מסוים מעודדים אחרים לבצע הפרה של זכויות יוצרים. דוגמאות להפרה עקיפה כוללות יצירת אתר אינטרנט המאפשר הורדה לא חוקית של קבצי מוזיקה או סרטים, או מכירת מכשירים שנועדו בעיקר לעקוף הגנות זכויות יוצרים.
הפרה משנית
הפרה משנית באה לידיי ביטוי כאשר אדם או גוף מסוים מוכרים עותקים המפרים זכויות יוצרים לאחרים. דוגמאות להפרה משנית כוללות מכירת דיסקים מזויפים של סרטים או מוזיקה, או מכירת ספרים מצולמים ללא רשות. ההבדל העיקרי בין הפרה משנית להפרה ישירה הוא המכירה עצמה וההפצה הרחבה שלא קורת בהפרה ישירה.
הכירו את סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים
כל מי שחושש להפר זכויות יוצרים צריך להכיר את סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. הסעיף נחקק בשנת 2019, ומטרתו להדיר מתי שימוש ביצירה מוגנת נחשב ל"הוגן" ואינו מהווה הפרה של זכויות יוצרים. השאיפה היא כמובן להפחית את כמות האנשים המפרים זכויות יוצרים בתום לב. אז באילו מקרים ניתן יהיה להשתמש ביצירות מסוימות חרף היותן מוגנות בזכויות יוצרים? המטרות העיקריות בהן ניתן להשתמש ביצירות הן לטובת לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, או תמצית עיתונאית, שימוש ביצירה בהליכים משפטיים או מנהליים, והעתקה של יצירה המוצגת במקום ציבורי. מוטב להתייעץ עם איש מקצוע אשר מכיר את חוק זכויות יוצרים סעיף 27א על בוריו.
איך רושמים זכויות יוצרים?
שאלה מרכזית שנשאלת היא כיצד מתבצע רישום זכויות יוצרים. כל מי שיש בבעלותו יצירה, ירצה לדעת באופן טבעי כי הוא מגן עליה על ידי זכויות יוצרים. הרישום נעשה על ידי הגשת בקשה מסודרת למשרד רשם הפטנטים. הבקשה צריכה לכלול כמה שיותר פרטים אודות היצירה, ורצוי אפילו לצרף תמונות. חשוב לוודא כי אינכם מפספסים אף פרט, אחרת הבקשה עשויה להידחות. המומחים במשרד רשם הפטנטים יבחנו את הבקשה, ויספקו את תשובתם. נדגיש כי לא כל הבקשות מאושרות, ויכולות להיות בקשות לתיקונים כאלה ואחרים. מהסיבה הזאת חשוב לעשות את כל התהליך עם עו"ד זכויות יוצרים שמכיר את התחום הזה על בוריו.
תפקידיו של עורך דין זכויות יוצרים
מניעת הפרות
עורך דין מנוסה המתמחה בעניין זכויות יוצרים ימנע מכם הפרות בתום לב. באותה נשימה, עורך הדין יסייע לכם בחשיבה על דרכים אפקטיביות למניעת אותן הפרות. כלומר תוכלו לדעת איך להמשיך באותה הדרך, אך מבלי להפר את זכויות היוצרים. לא פעם העניין הזה יכול לעשות את כל ההבדל בין הצלחה לכישלון.
הגנה על זכויותיכם
מישהו השתמש ביצירה בבעלותכם? עורך דין זכויות יוצרים יסייע לכם להגן על זכויותיכם. הוא ייצג אתכם מול הגורם המפר, ויסביר לכם בדיוק מה קובע החוק. תהיה לכם שקיפות מלאה לאורך הדרך, והבנה מעמיקה מה תוכלו לעשות. לא פעם אנשים אינם מבינים כמה מגיע להם, רק בעזרת עו"ד הפרת זכויות יוצרים התמונה מתבהרת.
מילוי טופס זכויות יוצרים
כפי שאמרנו כדי לרשום זכויות יוצרים על מוצר או שירות מסוימים – ישנה חשיבות לרשום זכויות יוצרים. ההרשמה אינה פשוטה, וצריכה להיעשות בצורה מדויקת ונכונה. עורך דין זכויות יוצרים יהיה האיש שיסייע לכם למלא את הטופס בצורה טובה ומדויקת. הוא יסביר לכם איך להימנע מטעויות קטנות שהמון עושים אותן באופן קבוע.
תביעה על הפרת זכויות יוצרים חשיבות הייעוץ המשפטי
קיבלתם מכתב התראה לפני תביעה על זכויות יוצרים באינטרנט? כדאי לכם לחשוב על העניין הזה פעם נוספת. עבודה עם עורך דין זכויות יוצרים מביאה איתה יתרונות רבים לטווח הרחוק. תביעת זכויות יוצרים יכולה להיות ארוכה ומסורבלת, לעורך דין מנוסה יש את הידע להתמודד איתה. זכויות יוצרים באינטרנט יכולים להיות מאוד מבלבלים, ולכן עורך דין עושה סדר בכל מה שצריך. בסופו של יום ייצוג על ידי עו"ד זכויות יוצרים נועד כדי להקל עליכם, ולהביא אתכם בדיוק לנקודה הרצויה. אין דבר יותר משמח ומרגיע מאשר לדעת כי אתם סומכים על האיש הנכון שיגיע בזמן הנכון.
שאלות נפוצות
סמל זכויות יוצרים, Ⓒ (אות C רישית הנתונה במעגל, ומסמנת את המילה האנגלית Copyright, זכויות יוצרים)
בישראל, זכויות יוצרים ניתנות באופן אוטומטי ליוצר מרגע יצירת היצירה המקורית ואין צורך בהרשמה פורמלית לשם כך. הנה תקציר תהליך והנחיות:
הגנה אוטומטית: זכויות היוצרים מוענקות מיידית ליוצר כאשר היצירה מתקבעת בצורה מוחשית, כמו מסמך, הקלטה או קובץ דיגיטלי.
היקף ההגנה: זכויות היוצרים חלות על יצירות מקוריות כמו ספרות, מוזיקה, אמנות, סרטים, תוכנה ואדריכלות, ומעניקות ליוצר זכויות בלעדיות לשכפל, להפיץ, להציג ולבצע את היצירה.
משך ההגנה: בישראל, זכויות היוצרים תקפות למשך חיי היוצר ועוד 70 שנה לאחר מותו.
סימון: למרות שאין חובה, מומלץ להוסיף סימן זכויות יוצרים (לדוגמה, © [שנה] [שם היוצר]) כדי להודיע לאחרים על זכויות היוצרים.
אכיפה: במקרה של הפרה, בעל זכויות היוצרים יכול לפנות לבית המשפט ולדרוש סעד משפטי.
עו”ד אריאל שושן הינו בוגר תואר שני מאוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם אוניברסיטת ברקלי, סן פרננסיסקו וכן, בעל תואר ראשון במשפטים מהמסלול האקדמי המכללה למנהל.
המשרד מתמחה בתחום הסייבר, מדיה דיגיטלית, דיני אינטרנט וחברות.
מעוניינים בפרטים נוספים? צרו איתנו קשר ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.
Google דירוג דירוג: 5.0 מתוך 5,מבוסס על 27 ביקורות