חוק הספאם: מה הוא אומר וכיצד להימנע מתביעת ספאם

עסקי

במציאות של ימינו, שיווק ופרסום חשובים במיוחד על מנת לגייס לקוחות חדשים לעסק. עם זאת, המשימה הפכה להיות מורכבת ומסובכת כאשר חוקים רבים מגבילים את מרחב האפשרויות. אי אפשר להתעלם מהעובדה כי הטכנולוגיה החדשנית מאפשרת להגיע לכמות עצומה לקוחות פוטנציאליים בקלות רבה. אך מהצד השני, חוק הספאם מגביל את האופן שבו ניתן לפנות ללקוחות אלה בצורה ישירה. מדובר על חוק שנחקק בישראל בשנת 2008, הוא נועד להגן על אותם לקוחות פוטנציאליים מפני הצפה של הודעות פרסומת בלתי רצויות. במאמר זה נסביר את עיקרי החוק ונציע דרכים להימנע מתביעות הקשורות אליו.

מה זה ספאם?

כל מי שגולש באינטרנט בשלב מסויים נחשף לספאם, ספאם הוא דואר זבל שלרוב מגיע דרך המייל או באמצעות SMS והמטרה שלו היא לעודד אותנו ללחוץ על קישור כדי לבצע רכישה של מוצר או לקבל שירות מסויים.

מהו חוק הספאם SMS?

יכול להיות שיצא לכם לשמוע על חוק הספאם, אך בתור בעלי עסקים מחובתכם להכיר אותו על בוריו. החוק מעוגן בסעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), תשמ"ב-1982, נחקק כתיקון מס' 40 לחוק התקשורת. הסיבה העיקרית בגינה חוקקו את החוק היא כדי להתמודד עם תופעת ההפצה ההמונית של הודעות פרסומת בלתי רצויות, המכונה "ספאם."

עיקרי החוק:

החוק קובע כי קיים איסור על משלוח פרסומות ללא הסכמה מפורשת מראש של האדם אליו היא מיועדת. העסק מצידו מחויב לסמן בצורה ברורה כי מדובר על תוכן פרסומי, ובכך להזהיר את הקוראים. בתוך ההודעה הפרסומית חייבת להיות אפשרות קלה ופשוטה להסרה מרשימת התפוצה לצמיתות. במסגרת חוק הספאם ישנה אפשרות להטיל קנסות משמעותיים על בעלי עסקים המפרים חוק זה.

חוק הספאם sms

מתי מותר לשלוח פרסומות ללא הסכמה מראש?

חוק הספאם אומנם מגביל מאוד את מרחב התמרון של בעלי עסקים, עם זאת קיימות בו החרגות. החוק הזה מאפשר לבעלי עסקים לשלוח הודעות פרסומיות ללקוחות פוטנציאליים ללא קבלת הסכמה מפורשת מראש. בקביעה זו אני מתבססים על סעיף 30א(ג) בחוק המגדיר את שלושת התנאים המאפשרים זאת:

התנאי הראשון קובע כי הלקוח הפוטנציאלי חייב להיות מעורב בעסקה או במשא ומתן עם המפרסם, במהלכם מסר את פרטיו האישיים. המפרסם מצידו מחויב להודיע ללקוח כי הוא עשוי להשתמש בפרטיו על מנת לשלוח אליו הודעות שיווקיות.

התנאי השני מחייב את בעל העסק לאפשר ללקוח לסרב לקבל חומר פרסומי או שיווקי מצידו. כלומר מציגים את שני צידי המתרס, כך אותו אדם יכול לבחור מה הכי נכון עבורו. אינכם יכולים לקבוע עבור הלקוח הפוטנציאלי מה נכון עבורו, וזכותו המלאה לסרב.

התנאי השלישי גורס כי התוכן הפרסומי או השיווקי אותו תשלחו לאותו לקוח פוטנציאלי חייב להיות קשור ישירות למוצר או לשירות בהם התעניין. לבעל העסק אין את הסמכות לשלוח פרסומות או הודעות שיווקיות על מוצרים או שירותים שאינם קשורים לעסקה המקורית.

חשוב להדגיש כי רק אם התקיימו כל שלושת התנאים, חוק הספאם מתיר לבעל העסק לשלוח חומר פרסומי ללא הסכמה מפורשת מראש של הנמען. נציין כי עדיין קיימת החובה לשלוח הודעות שיווקיות או פרסומיות על פי ההגדרה הקיימת בחוק.

כיצד להימנע מתביעות ספאם:

  • קבלת הסכמה מפורשת: על בעל העסק לוודא כי הוא קיבל הסכמה ברורה ומתועדת מצידו של הנמען. במידה ויש ספק, מוטב להתייעץ עם איש מקצוע ולא לקחת סיכונים. נדגיש כי ההסכמה לקבל הודעות פרסומיות חייבת להיות מתועדת, ולא כזאת הניתנת בעל פה.
  • מתן אפשרות הסרה פשוטה: עליכם להיות בטוחים כי בהודעה עצמה ניתנת האפשרות להסרה מהירה ופשוטה מרשימת הדיוור. בעבר בעלי עסקים היו מקשים על אותם לקוחות פוטנציאליים להסיר את עצמם מהרשימה. כיום זוהי אחת מהדרישות הבסיסיות, ואינכם יכולים להטיל לגביה דופי.
  • כבדו בקשות הסרה: זה אף פעם לא נעים לראות לקוחות פוטנציאליים המבקשים שתסירו אותם מרשימת התפוצה. אך תזכרו כי חוק הספאם מחייב אתכם לעשות זאת, אין לכם יד ורגל בדבר. לכן תסירו באופן מידיי את הלקוחות הפוטנציאליים שביקשו זאת ללא דיחוי.
  • ציינו בבירור שמדובר בפרסומת: תבחרו את המקום המתאים בתוך ההודעה בו תציינו כי מדובר על פרסומת שיווקית. זוהי עוד דרך באמצעותה אתם מציינים בפני הלקוח כי יש סיבה בגינה הוא קיבל את ההודעה. לא ניתן יהיה לבוא אליכם בתלונות במידה וביצעתם את הצעד הספציפי הזה.
  • שמרו על רלוונטיות: עליכם לנסות לשמור על רלוונטיות, ולא לשלוח ללקוחות הפוטנציאליים כל מה שעולה לכם לראש. תזכרו כי הם נתנו את הסכמתם לקבלת הודעות פרסומיות בגין ההתעניינות הראשונה שלהם. ברגע שתחרגו מהרלוונטיות, לא מן הנמנע כי תסתבכו עם החוק.

תביעה חוק הספאם – מהן ההשלכות?

אף בעל עסק לא ירצה למצוא את עצמו מתמודד עם תביעה חוק הספאם. אך לצערנו, לא כולם מכירים את החוק על בוריו ומבינים את השלכותיו הרבות לפעילות העסקית. הפרת החוק עשויה להוביל לתביעות אזרחיות מצד אותם לקוחות פוטנציאליים עם קנסות של עד 1,000 ₪ לכל הפרה. כמובן שבתי המשפט מפעילים שיקול דעת, ורואים מה נעשה מצד בעל העסק בהתאם לחוק. כך נקבע גובה הקנס לכל הפרה, ומחובתכם לפעול על מנת להפחית אותו למינימום האפשרי. בידיכם יש כוח חסר תקדים, הביאו את עצמכם למציאות בה אתם ממזערים נזקים. כל פעולה שתעשו במסגרת הפעולות שהצגנו לכם תצעיד אתכם אל עבר הפחתת הקנס או ביטולו.

חוק הספאם- מה מותר ומה אסור?

שולחי דואר זבל משתמשים בצורות רבות של תקשורת כדי לשלוח בכמות גדולה את ההודעות הלא רצויות שלהם. חלקם הם הודעות שיווקיות שרוכלות סחורות לא רצויות. סוגים אחרים של הודעות ספאם עלולים להפיץ תוכנות זדוניות, להערים עליך לחשוף מידע אישי, או להפחיד אותך לחשוב שאתה צריך לשלם כדי לצאת מצרות.

מסנני דואר זבל קולטים רבים מסוגי ההודעות הללו, וספקי טלפון מזהירים אותך לעתים קרובות מפני "סיכון ספאם" ממתקשרים לא ידועים. בין אם באמצעות דואר אלקטרוני, טקסט, טלפון או מדיה חברתית, חלק מהודעות הספאם אכן עוברות, ואתה רוצה להיות מסוגל לזהות אותן ולהימנע מאיומים אלה. להלן מספר סוגים של דואר זבל שכדאי לשים לב אליהם.

חוק הספאם שיחות טלפון

האם אי פעם קיבלת שיחת רובו? זה שיחות ספאם. הודעת טקסט משולח לא ידוע שקוראת לך ללחוץ על קישור לא ידוע? זה מכונה הודעות טקסט דואר זבל או "סמיסינג", שילוב של SMS ודיוג.

אם אתה מקבל שיחות ספאם והודעות טקסט באנדרואיד או אייפון שלך, רוב הספקים הגדולים נותנים לך אפשרות לדווח על ספאם. חסימת מספרים היא דרך נוספת להילחם בספאם נייד. בישראל, אתה יכול להוסיף את מספר הטלפון שלך ל- מאגר אל תתקשר אליי כדי לנסות לצמצם את כמות שיחות המכירה הלא רצויות שאתה מקבל, אבל אתה עדיין צריך להיות ערני לרמאים שמתעלמים מהרשימה.

הודעות פישינג

אימיילים ופישינג הם סוג של ספאם שפושעי סייבר שולחים לאנשים רבים, בתקווה "לחבר" כמה אנשים. הודעות דוא"ל פישינג מרמות קורבנות לוותר על מידע רגיש כמו כניסות לאתר או פרטי כרטיס אשראי.

פישינג הוא הסוג הפשוט ביותר של מתקפת סייבר, ובו בזמן, המסוכן והיעיל ביותר. הסיבה לכך היא שהוא תוקף את המחשב הפגיע והחזק ביותר על פני כדור הארץ: המוח האנושי.

זיוף דוא"ל

אימיילים מזויפים מחקים, או מזייפים, מייל משולח לגיטימי ומבקשים ממך לנקוט פעולה כלשהי. זיופים מבוצעים היטב יכילו מיתוג ותכנים מוכרים, לרוב מחברה גדולה ומוכרת כמו PayPal או אפל. הודעות דואר זבל נפוצות בזיוף דוא"ל כוללות:

  • בקשה לתשלום חשבונית בתשלום
  • בקשה לאפס את הסיסמה שלך או לאמת את חשבונך
  • אימות של רכישות שלא ביצעת
  • בקשה לקבלת פרטי חיוב מעודכנים

 

כיצד מתבצעת הגשת תביעת ספאם?

המון לקוחות פוטנציאליים המקבלים הודעות פרסומיות בניגוד לחוק אינם עושים דבר בעניין. אך חשוב להבין כי החוק אתכם, ומאפשר לכל מי שמרגיש מוטרד להגיש תביעה במסגרת חוק הספאם. השלב הראשון בהגשת התביעה יהיה איסוף ראיות, ותיעוד כל ההודעות הפרסומיות שהתקבלו מאותו מפרסם. ישנה חובה לתעד את ניסיונות ההסרה, אותם ניסיונות שמן הסתם לא הביאו אתכם למבוקשכם. לאחר מכן, ניתן להגיש תביעה לבית משפט לתביעות קטנות, רצוי לעשות זאת בעזרתו של עו"ד מנוסה. יש להגיש כתב תביעה מפורט, המתאר את ההפרות הנטענות ומציג את הראיות התומכות. חשוב לציין את מספר ההודעות שהתקבלו ואת הסכום המבוקש כפיצוי, שיכול להגיע עד 1,000 ₪ לכל הפרה.

חוק הספאם תביעה עם עו"ד מנוסה

נדגיש כי ישנה אפשרות להגיש תביעה בגין חוק הספאם באופן עצמאי, אך הסיכונים הם רבים. במרבית המקרים שכירת שירותיו של עורך דין מנוסה תשתלם, ותביא אתכם בדיוק לנקודה הרצויה. בראש ובראשונה לעורך דין המגיע מהתחום יש את הידע המשפטי הנדרש והיכרות מקיפה עם החוק והשלכותיו. ההדרכה שתקבלו ממנו תהיה יסודית ומעמיקה, ובהתאם למקובל בכותלי בית המשפט. לאיש מקצוע כמו עורך דין תהיה היכולת לזהות הפרות מורכבות שאינן יהיו גלויות לעין בהכרח. אם כל הסיבות הללו לא שכנעו אתכם תזכרו כי בעזרתו של עו"ד מיומן תבנו אסטרטגיה משפטית חזקה – שתוביל אתכם לתוצאות מרשימות.

אין מקום להנחות או לויתורים כאשר זה מגיע להתמודדות עם הודעות דיוור חוזרות ונשנות. ברגע שמורידים את הרגל מהגז, המציאות חוזרת על עצמה במהירות מסחררת. כל מה שנותר לכם לעשות זה לחפש את האיש הנכון, זה שתסמכו עליו בכל הנוגע לסוגייה הזו. תוך זמן קצר תקבלו את אשר מגיע לכם מתוקף החוק, ותחסכו לעצמכם עוגמת נפש עתידית וממושכת.

שאלות נפוצות

יש לכם אייפון?

יש לכם אפשרות לחסום את המשתמש ישירות מתוך עמוד הפרטים שלו בצורה ידנית לחיצה על האייקון של המידע (i) שלצד המספר לגלול למטה ולחסום את המספר.

מספר לא מזוהה?

  • לחיצה על לשונית Phone
  • גללו למטה "Silence Unknown Callers" | השתקת מספרים לא מזוהים.

איך אפשר לחסום הודעות סמס?

  • לחיצה על לשונית Phone
  • גללו למטה "Filter Unknown Senders"

אם שאלתם את עצמכם איך חוסמים בהודעות רגילות? זה חוסם בדיוק את ההודעות הרגילות.

  1. בחלק העליון של המסך, בחר הגדרות  > דואר.

  2. תחת אפשרויות, בחר חסום או אפשר.

לבעלי מכשירי אנדרואיד

הגדרות >  חסום הודעות > חסימת ביטויים.

לבעלי אייפון

יש לכם אפשרות לחסום את המשתמש ישירות מתוך עמוד הפרטים שלו בצורה ידנית לחיצה על האייקון של המידע (i) שלצד המספר לגלול למטה ולחסום את המספר.

1. כנסו לדפדפן גוגל כרום ובשורת הכתובת הכניסו את הכתובת chrome://settings/content/notifications.

2. בחלון הגדרות התראות יש ללחוץ על שלוש הנקודות שנמצאות ליד כתובת האתר ששולח לכם התראות.

3. לאחר מכן לחצו על חסום.

עו״ד אריאל שושן משרד עורכי דין המתמחה בשמירה על הכסף של עסקים ויזמים בתחום הסייבר, מדיה דיגיטלית, דיני אינטרנט וחברות.

עו”ד אריאל שושן הינו בוגר תואר שני מאוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם אוניברסיטת ברקלי, סן פרננסיסקו וכן, בעל תואר ראשון במשפטים מהמסלול האקדמי המכללה למנהל.
המשרד מתמחה בתחום הסייבר, מדיה דיגיטלית, דיני אינטרנט וחברות.

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות תוכן ומידע בסיסי בלבד, המידע באתר לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטית או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי משרדנו. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. 
אנו ממליצים בכל שלב ו/או בעת פעולה כלשהי להתייעץ עם עו”ד בכל נושא כזה או אחר. 
למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.
חוק הספאם: מה הוא אומר וכיצד להימנע מתביעה
יצירת קשר

מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו איתנו קשר ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.

לשיחת ייעוץ עם עורך דין מומחה

ללא התחייבות!